Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Prefabrik Ev mi Konteyner Ev mi? Hangisini Almalısınız?

Karmod 05.09.2022

Müstakil ev sahibi olmak isteyenlere hızlı çözüm sunan prefabrik ve konteyner ev modellerine ilgi her geçen gün artıyor. Konteyner ve prefabrik evlere olan bu ilgi artışı doğal olarak hangi evin tercih edilmesi konusunda da bir merak oluşturuyor. Öncelikle her iki konut modeli de prefabrik yapı sektöründe üretiliyor. Sektörde yeni nesil teknolojilerle konut üretimi gerçekleştiren Karmod’un her iki modeli de güvenli, uzun ömürlü ve konforlu kullanıma sahip. Konteyner ve prefabrik evleri yapısal olarak birbirinden ayıran duvar ve çatı gibi alanlarda farklılıklar var. Konteyner evin sevk edildiği yerde aynı gün kullanıma hazır olmasının yanı sıra prefabrik ev kullanım yerinde montaj, boya gibi bir miktar daha zaman alan uygulamalara ihtiyaç duyar. İki yapı modelindeki farkları aşağıda anlatmaya çalışacağız. Bundan önce her iki konut modelini de kısaca tarif etmekte yarar var.

Prefabrik ev nedir?

Duvardan çatıya, pencereden kapılarına kadar her parçası fabrika üretim tesislerinde imal edilen kurulumu başka inşaat malzemelerine ihtiyaç duyulmadan kullanım yerinde gerçekleştirilen konut modeline prefabrik ev denilmektedir. Prefabrik evin duvar blokları, çatı makasları ve örtüsü, kapı ve pencereleri, elektrik ve su tesisat malzemeleri armatürlerine varana kadar tamamıyla fabrikada hazırlanır.

Üretim sonrası yapı büyüklüğüne göre TIR veya kamyona yüklenen prefabrik ev her yere sevk edilebilir. Kurulum yerinde temel kazmaya ihtiyaç duyulmadan hazırlanmış 30 cm yükseklikte düzgün zemin betonu evin kurulumu için yeterlidir. Prefabrik ev planına göre duvar bloklarının dizilimiyle başlayan montaj, üst çatı makaslarının konulması ve çatı örtüsünün kapatılmasıyla tamamlanır. Duvarların montajı sırasında PVC pencerelerin de montajı yapılır. Çatı montajı devam ederken kurulum ekibinin bir bölümü onaylı projeye göre elektrik tesisatını, diğer bölüm de sıhhi ve atık su tesisatlarını döşeyerek kurulumu tamamlar. 2+1 plandaki bir prefabrik evin montajı 2-3 gün içerisinde tamamlanır. Montaj sonrası zemin şapı müşteri uhdesinde atılır. Islak zemin fayans ve seramik uygulamaları da yaptırıldıktan sonra boya ekipleri gelir. Evin iç ve dış boyası yine 2-3 gün içerisinde boyanarak oturuma hazır hale gelir. Prefabrik evlerin saha kurulumu boya dahil toplam 1 hafta içerisinde tamamlanabilmektedir.

Konteyner ev nedir?

Prefabrik yapı sektöründe üretilen konteyner ev tamamen fabrika tesislerinde üretilerek sevk edildiği yerde aynı gün hazır olan yenilikçi konut modelidir. Kullanıma hazır konseptiyle konteyner ev son yıllarda en çok tercih edilen konut modelleri arasında yer almıştır. Ekonomik fiyatlarla en kısa zamanda güvenli bir ev sahibi olmak isteyenlerin hayallerini gerçekleştirmeleri için büyük kolaylık sağlar. 21, 27 ve 36 m2 1+1 konteyner evler fabrikada tamamıyla hazır üretilerek kullanım yerinde vinçten indirildiği anda oturuma hazır hale gelir. 2+1 plandaki 42 m2 konteyner ev ve üzeri metrajdaki konutlar birleşimli ünitelerle yine tam üretimli olarak sevk edilir. Sevkiyatın tamamlandığı anda sahada hazır edilen Karmod ekiplerince ünitelerin birleşimiyle aynı gün oturulacak şekilde teslim edilir. Karmod konteyner ev modellerinin tamamı yalıtımlı sandviç panel sistemiyle üretildiğinden enerji tasarrufuyla öne çıkar. Projeli elektrik tesisatı ve kaliteli malzeme kullanımıyla Karmod konteyner ev tam yangın güvenliğine sahiptir.

Prefabrik ev ile konteyner ev arasındaki farklar nelerdir?

Prefabrik ev ve konteyner ev başta da vurguladığımız gibi prefabrik yapı sektöründe üretilen konut modelleridir. Tasarım, kullanım ergonomisinde plan sunumu, yapı güvenliği, uzun ömür ve konforuyla her iki konut modeli de birbirine yakın özelliklere sahiptir. Bununla birlikte yapısal özellikler, duvar ve çatı malzeme kullanımı, montaj süreci, kullanım amacı gibi detaylarda konteyner ev ve prefabrik evleri birbirinden ayrıldığı yönler bulunur.

Konteyner ev ve prefabrik ev arasındaki öne çıkan farkları aşağıdaki şekilde maddelerle açıklayabiliriz;

Taşıyıcı sistemler

Prefabrik ev taşıyıcı sistemi kullanım yerinde en az 30 cm kalınlıkta düzgün bir zemine kurulum üzerine planlanarak şekillendirilmiştir. Bu nedenle duvarları H harfine benzerliği nedeniyle H taşıyıcı olarak isimlendirilen çelik taşıyıcı direklere bağlantılanacak şekilde üretilmiştir. 10 cm kalınlıktaki yalıtımlı duvar bloklarının uçları her 125 cm’de bir H çelik direklere bağlantılanarak ilerlemektedir. H direklerin dışında bulunan alt halkadan prefabrik ev çelik vidalarla zemin betonuna sabitlenir. Prefabrik ev çatısı yine çelik saclardan üretilmiş üçgen şeklindeki çatı makasları üzerine şekillendirilmiştir. Çelik makas uçları her iki yönde H direkler üzerine oturacak şekilde bağlantılanır.

Konteyner ev taşıyıcı sistemi ise henüz üretim aşamasında alt ve üst şase olarak adlandırılan çelik metaller üzerine planlanmıştır. Karmod konteyner alt çelik şase zemininin ara kısımları dikey ve yatay yüksek galvaniz kaplı paslanmaz metallerle örgülenmiştir. Bu metal kayıtlarla evin zemin esneyişi en aza indirilmiştir. Alt şase üst şaseye dört yöndeki metal direklerden bağlantılanmıştır. Karmod konteyner bağlantısında yapı ömrünü ve güvenliğini tehdit eden kaynak kullanılmamıştır. Bunun yerine tüm bağlantılar geçmeli veya cıvata somunlu sistemle gerçekleştirilmiştir.

Malzeme Farklılıkları 

Duvar sistemi

Prefabrik ev duvarlarında özel kalınlıkta betopan (fabrikalarda çimento ve talaşın özel kimyasal karışımlarla birleşimiyle üretilen çevre dostu özel kalınlıklarda levhalar) adı verilen levhalar arasına standart olarak EPS yalıtım maddesi kullanılarak hazırlanır. Dış duvar kalınlığı 10 cm iç duvar kalınlığı ise 6 cm’dir.

Karmod konteyner evlerin duvar panellerinde çift yönde özel boyalı sac arasına EPS yalıtım malzemesi yerleştirilerek üretilen sandviç panel sistemi kullanılmaktadır. Duvar sandviç panel kalınlığı dış ve içte 5 cm’dir.

Çatı sistemi

Karmod prefabrik evlerin çatı sistemi yukarıda belirttiğimiz gibi H adı verilen taşıyıcı direkler üzerine çelik çakı makaslarının dizilimine göre şekillendirilmiştir. Çelik makaslar üzeri çatı örtüsü için makasları yatay olarak birbirine bağlayacak şekilde çelik metal aşık adı verilen profillerle bağlantılanmıştır. Metal aşıklar üzerine OSB kaplaması ve üzerine nem bariyeri serilir. Bunun üzerine trapez sac veya kiremit şeklinde şekillendirilmiş metal kiremit adı verilen levhalar kaplanarak tamamlanmaktadır. Çatı makaslarının alt kısmı ile evin iç tavanı özel profiller döşenerek alçı levhalarla kaplanır. Üzerine iklim şartlarına göre özel kalınlıklarda mineral yün serimi yapılarak yalıtım sağlanmaktadır.

Karmod konteyner evlerin çatı sistemi ise üst metal şasenin iç kısımları 125 mm kalınlıkta yine duvarda olduğu gibi iki boyalı sac arasına EPS yalıtım malzemesi yerleştirilerek sandviç panel sistemi kullanılarak üretilir. Çatı panel birleşiminde kullanılan özel kenet sistemiyle Karmod konteyner ev tam sızdırmazlık üstünlüğüne sahiptir. Karmod üretimi 1+1 35 m2 konteyner ev ve 2+1 42 m2 konteyner ev modellerinde standart olarak mevcut sandviç panel üzerine prefabrik evlerde olduğu gibi çatı makasları kullanılarak ekstra bir çatı katmanı daha uygulanmaktadır. Çatı üzeri trapez sacla kaplanarak ev yalıtımı en üst düzeye yükseltilmiştir. Her iki modelde de ekstra çatı örtüsüyle veranda alanları yazlık kullanıma kazandırılmıştır.

Prefabrik veya konteyner her iki ev modelinde de duvar bloklarında ara yalıtım malzemesi olarak EPS yerine taş yünü dolgu yalıtım malzemesi kullanılabilmektedir.

 

Prefabrik Ev Çatısı Nasıl Yapılır?” içeriğimizi de inceleyebilirsiniz.

Zemin

Prefabrik ev kurulum yerinde hazır beton zemin üzerine kurulduğundan montaj sonrası iç kısma klasik betonarme evlerde olduğu gibi şap atılır. Bunun üzeri müşteri tercihine göre seramik veya laminat parke kaplanarak kullanılır. Zeminde esneme gibi hareketler oluşmaz.

Konteyner ev zemini sık döşenmiş metal profiller üzerine en altta betopan yerleştirilmesi ve bunun üzerine özel kalınlıkta PVC mineflo serimiyle hazırlanır. Konulduğu yerde kullanımda zemin esnemesi yaşanabilir.   

Betopan, inşaat sektöründe kullanılan bir levha türüdür. Çimento ve talaşın karıştırılmasıyla elde edilen bu levhalar, tamamen çevre dostu olduğu için de tercih edilmektedir.

Sıhhi su tesisat uygulaması

Prefabrik veya konteyner evlerin tamamında klasik ev modellerinde olduğu gibi plastik su boruları kullanılır. Bununla birlikte her iki ev modelinin sıhhi tesisat uygulama şekli farklıdır. Prefabrik evlerde sıhhi tesisat sıva altı yapılırken konteyner evlerde sıva üstü uygulanmaktadır. Bunun dışında musluk, batarya, lavabo klozet gibi vitrifiye malzemeleri her iki modelde de aynıdır.

Sıhhi elektrik tesisat uygulaması

Prefabrik evlerde elektrik tesisatı sıva üstü veya opsiyonel tercihlerde sıva altı uygulama alternatifleriyle yapılmaktadır. Konteyner evlerde ise elektrik tesisatı sıva üstü uygula ile gerçekleştirilir. Bunun dışında her iki konut modelinde de priz, anahtar, sigorta, aydınlatma armatürleri aynı özellikteki malzemelerden kullanılır.

Ana giriş kapısı

Prefabrik evlerin ana giriş kapısı diğer konut modellerinde de yaygın olarak kullanılan yeni tasarım çelik kapı sistemidir. Karmod konteyner ev giriş kapısında özel sac panel tam kapama sağlayan kapı kullanılır. Tamamen sac kaplı bu özel kapının iç yalıtım malzemesinde EPS polistren köpük kullanılmıştır.

Konteyner ev ve prefabrik evlerde duvar, çatı, zemin, ana giriş kapısı ile birlikte tesisat uygulama farklılığı dışında fark bulunmamaktadır.

Prefabrik Ev ve Konteyner Evlerin Montaj Farkı

Prefabrik evler duvarları, çatısı, kapı ve pencereleri fabrikada hızlı kuruluma göre demonte olarak üretilir. Bunun yanı sıra elektrik ve su tesisat malzemeleriyle armatürleri, vitrifiye malzemeleri, iç ve dış boyası projeye göre miktarlarda paketlenir. Tüm malzemeleri araca yüklenen ev kurulum için evin kullanılacağı yere gönderilir. Duvar ve çatı malzemeleri demonte parçalı olduğundan sahada işçiliğe ihtiyaç duyar. Sevkiyatın tamamlandığı gün sahada hazır olan ekiplerce ilk olarak duvarların kurulumuyla montaj başlar. Elektrik ve su tesisatlarının montajı da sahada projeye göre gerçekleştirilir. Montaj sonrası şap ve fayans gibi uygulamalara ihtiyaç duyar. İç ve dış boyası montaj sonrası gerçekleştirilir.

Konteyner evlerde ise sahada çoğunlukla montaja ihtiyaç duyulmaz. Elektrik ve su tesisatları armatür ve vitrifiye ünitelerine varana kadar fabrikada kullanıma hazır montajlanır. 21, 27 ve 36 m2 gibi 1+1 evler vinçten indirildiği anda oturuma hazırdır. 35 m2 ve 42 m2 gibi ekstra çatılı konteyner evler de elektrik ve su tesisatlarına varana kadar kullanıma hazır sevk edilir. Ancak bu evlerde ünitelerin birleştirilmesi ve çatı örtüsü için montaja ihtiyaç duyar. Sevkiyat günü sahada hazır olan Karmod ekipleri aynı gün vinç yardımıyla birleşimi yaparak çatıyı montajlar. Ev aynı gün saatler içerisinde oturuma hazır hale gelir. Boya, şap gibi ekstra işçiliklere ihtiyaç duyulmaz. Tek yapılması gereken elektrik ve su tesisatlarıyla atık giderlerini ana şebekeye bağlantı yaptırmak.

Görüldüğü gibi iki ev arasındaki temel fark prefabrik evin sahada montaj günlerine ihtiyaç duyması. Konteyner ev isi aynı gün oturuma hazır olmaktadır.

Üretim aşamaları

Her iki ev modeli de prefabrik yapı sektörünün kullanıma sunduğu yenilikçi, pratik ve güvenli konut modelleri arasında yer alır. Karmod konteyner ve prefabrik evlerin tasarımı özel yazılım programları kullanılarak uzmanlarca gerçekleştirilir. Her iki konut modeli de yeni nesil üretim teknolojileri kullanılarak kaynaksız civata somunlu sistemle üretilir. Yapı güvenliği, uzun ömür kullanımı, ergonomik plan sunumu, yüksek yalıtımıyla enerji tasarrufuyla kazandıran modeliyle Karmod evler çok sayıda öne çıkan üstünlüğe sahiptir. Yeni teknolojilerle modern tesislerde üretilir konteyner evler aynı gün, prefabrik evler ortalama 1 hafta ila 20 gün içerisinde oturuma hazır hale gelir.

Kullanım Amacı

Prefabrik veya konteyner ev olsun Karmod üretimlerinin her biri yüksek yapı güvenliği, kullanım ergonomisi, uzun ömürlü konut modeli, enerji tasarrufuyla kazandıran yalıtım performansı gibi öne çıkan avantajlara sahiptir. Bununla beraber prefabrik ev daha çok dört mevsim kullanımda sabit mekanda kullanım amacıyla tercih edilir. Ergonomisi, güvenliği ve uzun ömürlü modeliyle klasik betonarme tarzı konut modellerine iyi bir alternatif oluşturur. Hatta hızlı kurulum ve bütçelere sunduğu ekonomik ev fiyatları avantajıyla son yıllarda prefabrik ev en çok tercih edilen konut modelidir.

Konteyner ev ise şap, fayans gibi hiçbir inşa süreciyle uğraşmak istemeyen ve aynı gün oturuma hazır güvenli bir ev isteyenler için son derece avantajlı. Konteyner ev vinçle kolayca istenilen farklı mekanlara taşınabilme avantajıyla da özellikle tercih ediliyor. Yapılı dilediğiniz zaman vinçli kamyon yardımıyla dilediğiniz yere taşıyarak tekrar kullanıma hazır hale getirebilirsiniz. Konteyner evin elektrik ve su tesisatı ünitelerine kadar kullanımınıza hazır gelir. Tek yapmanız gereken elektrik, su ve atık tesisatını ana şebekeye bağlatmanız.

Prefabrik ev yazlık kışlık fark etmeksizin dört mevsim kullanım için tercih edilmektedir. Konteyner ev ise daha çok köylerde ve doğa tutkunları tarafından özel mekanlarda kullanılmak üzere tercih görmekte. Bu nedenle yazlık kullanımı oldukça fazla. Bununla beraber yüksek yalıtımıyla Karmod konteyner evleri yaz kış kullanan çok sayıda aile bulunmakta.

Hangi ev modeli sizin için daha uygun?

Güvenli, uzun ömürlü ama ekonomik bütçeli ustalarla uğraşmadan müstakil bir ev sahibi olmak istiyorsunuz bütçenize göre prefabrik ev veya konteyner evleri rahatlıkla tercih edebilirsiniz. Güvenliği, konforu, uzun ömürlü sistemi ve enerji tasarruflu yalıtım performansıyla tercih eden herkes prefabrik evlerden çok memnun. Ailenizle birlikte deprem güvenliğinde, konforlu ve uzun ömürlü bir ev arıyorsanız usta sorunlarıyla uğraşmadan prefabrik evleri güvenle tercih edebilirsiniz. 2+1, 3+1, 5+1 tek veya iki katlı villa konforunda Karmod prefabrik evleri tercih ederek uzun inşa süreçleri ve usta sorunlarını geride bırakın. En fazla bir ay içerisinde betonarme gibi konutlara göre en az %35 daha ekonomik fiyatlarla size özel müstakil ev sahibi olun.

Şap, fayans gibi işlerle de uğraşmadan, en ekonomik fiyatlarla aynı gün oturabileceğiniz güvenli bir konut modeli arıyorsanız konteyner ev tam size göre. Hemen siparişini verin dilediğiniz gün size gelsin ve hemen oturmaya başlayın.

Dünyada Bir ilk Yeni Nesil Konteyner Teknoloji Tasarımı

Prefabrik Ev Alırken Dikkat Edilmesi Gereken En Önemli Özellikler

Prefabrik Evlerin Artıları ve Eksileri Nedir

 

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız