Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Tarlaya Prefabrik Ev Yapılır mı?

Karmod 28.07.2022

Şehir hayatının yol açtığı trafik, gürültü ve içi içe yaşam gibi sorunlar vatandaşta tarlaya ev yapma fikrini oluşturdu. Bu duruma 2020 yılı itibariyle yaşanan pandemi süreci kısıtlamaları da eklenince bahçe ve tarla gibi yerlerde müstakil prefabrik ev yapma arzusunu iyice coşturdu. Hal böyle olunca arsaya ev yapma konusu herkesin bildiği bir durumken tarlaya prefabrik ev yapılır mı sorusu da gündeme taşınmış oldu. Doğayla içi içe bir ortamda yaşam için tarlaya ev yapma fikri gerçekten herkesin arzulayacağı bir durum. Peki ama bu hayali gerçekleştirebilmek için ne tür şartların oluşturulmasına ihtiyaç var. Umarız bu yazı 2022 yılında tarlaya prefabrik ev yapma hayalinizi gerçekleştirmeye yardımcı olur.

Tarla denildiğinde ilk akla gelen buğday gibi tahılların ekildiği arazilerle zeytinlik, bağ ve bahçe gibi mekanlar geliyor. Bu tarlalar genelde imara açık olmayan arazileri ifade eder. Peki imara açık değilse tarlaya ev yapma fikri yasal yoldan nasıl gerçekleştirilebilir? Bunun en kolay yolu tarlaya özel kullanım amacıyla yapılar inşa etmekten geçer. Örneğin köy gibi yerleşim alanlarında köy meskûn yerleşim mahalli içerisinde kalan tarım alanı dışında konut alanları bulunabilmektedir. Bu alanlar köy sınırlarında olmakla birlikte çoğu zaman yakınında meskun alanlar da bulunmayabilir. Köylerde ruhsat alınarak prefabrik ev yaptırabileceğiniz bu tarz arazilerin varlığını bilmenizde fayda var. Köylerde meskun yerleşim alanı olarak belirlenen bu arazilerin satışı muhtarlıklara yapılacak taleplerle belirli kriterleri oluşturanlar için Valilik veya yetkilendirilmiş kurum vasıtasıyla gerçekleştirilmektedir.

Bununla birlikte belirli şartlarda tarla, bağ ve zeytinlik gibi alanlara da prefabrik ev yapılabilmektedir. Yapılacak ev İmar Kanunu’nda belirtilen kurallar çerçevesinde olup yine kanunla sınır ve ölçüleri belirlenmiştir. Şimdi bu aşamada tarım arazilerine ev yapma şartları nelerdir onlara bir göz atalım.

Aşağıda kanun çerçevesinde ve ruhsat alınarak tarlaya özel konut inşa etmek nasıl olur mutlaka inceleyin. Tarlaya ev yapmanın kuralları İmar Kanununda belirtilen sınırlarla belirlenmiştir.

Tarım Arazilerine Ev Yapma Şartları Nelerdir?

Tarım arazisi kapsamındaki tarlaya ev yapmanın temel şartı inşa edeceğiniz ev arsanın yüzde 5’ini geçemez. Bununla beraber ikinci şart arsanız 5 bin m2’nin ne kadar üzerinde büyüklükte olursa olsun toplam inşaat 250 metrekareyi geçemez. Böylece büyüklüğe de imar açısından yapı metrajı sınırlaması getirilmiş durumda. Bir başka ifadeyle en üst yapı sınırı 5 bin m2 arsa büyüklüğü dikkate alınarak 250 m2 ile sınırlandırılmıştır. Bundaki temel amaç tarım arazisindeki ev ihtiyacına çözüm getirilirken aynı zamanda tarım alanlarının korunması hedeflenmiştir.

Burada bir diğer göz önünde bulundurulması gereken konu ise arsa büyüklüğüyle ilgilidir. Tarım arazileri içerisine ev yapma izninin elde edilebilmesi için bu arazinin büyüklüğünün 5 bin metrekareden küçük olmaması gerekmektedir. 2021 yılına kadar uygulanan imar kanununda tarım arazilerine ev yapabilmek için 5 bin m2 büyüklük şartı bulunmuyordu. 2021’de kanuna eklenen madde ile 5 bin m2 altındaki tarım arazilerine ev ruhsat izni tamamen kapatılmıştır. Eski kanuna göre 2 bin m2’lik tarlaya 100 m2 ev yapılabilirken 2021 tarihinden itibaren bu sınır 5 bin m2 ve üzerine çıkartılmıştır. Yukarıda da belirttiğimiz gibi 5 bin ve üzeri tarlalara yapılabilecek maksimum konut büyüklüğü 250 m2 ile sınırlıdır.

Tarlaya Prefabrik Ev Yapma Şartları Nelerdir?

Yukarıdaki bölümde tarlaya ev yapmak için ilk şartın arsa büyüklüğü olduğunu vurgulamıştık. Diğer konut modellerindeki koşullar tarlaya prefabrik ev yapma şartlarında da geçerlidir. Arazi büyüklüğüyle ilgili temel şart 5 bin m2 ve üzerinde olması. Aynı zamanda 5 bin m2 üzerinde olsa bile yapılabilecek konut büyüklüğü 250 m2’yi geçememektedir. Buradan hareketle sahip olunan büyüklük açısından tarlaya prefabrik ev yapma şartının ilk koşulu en az 5 bin m2 olacak ve inşa edilecek ev 250 m2’yi geçmeyecek. Bu koşullara uygun büyüklükteki tarlalara prefabrik ev yapımı için gereken diğer şartlara geçebiliriz.

Tarlaya 250 m2’ye kadar prefabrik ev yapabilmeniz için; Tarlanın imar durumunun bulunması. İmar durumunu ve prefabrik ev için gerekli ruhsat işlemleri için başvurmanız gereken kurum belediye ve mücavir alan sınırlarındaki ilgili belediye veya bunun dışında kalan köy gibi yerleşim alanlarında valiliktir. İllerde valilikler adına bu işlemler Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerince yürütülmektedir. Arsa büyüklüğü en az 5 bin m2 olmalı Prefabrik ev projesi 250 m2’yi geçmemeli Evin konumu komşu parsel sınırına ve yola en az 5 metre mesafede olmalı Kat yüksekliği en fazla 2 kat olup bina yüksekliği 6,5 metreyi geçmemelidir. Yukarıdaki temel şartlara göre tarlaya prefabrik ev yapımı yasal olarak gerçekleştirilebilmektedir. Bunun dışında tarlaya prefabrik ev yapımı ruhsatı için gerekli evraklar şunlardır;

  • Tarlanın Tapu belgesi
  • Tarlanın yapısını değiştirdiğinize dair İzin Belgesi
  • Tarlanın konut inşasına uygun olduğuna dair belge (Bağlı belediye veya İl Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü)
  • Tarlanın sahibinin nüfus cüzdanı ve ikametgâh belgesi
  • Kadastro Müdürlüğü’nden alınan Koordinatlı Plan Örneği

Tarlaya Prefabrik Ev Yaparken Nelere Dikkat Edilmeli?

Yasal işlemlerin ötesinde sahip olduğunuz tarlaya ev yaparken bazı hususlara dikkat etmeniz beklentilerinizi tam olarak karşılayacak konforlu bir ev için size yardımcı olacaktır. Prefabrik evinizi köy meskûn yerleşim alanına yakın bir yerde tarlada inşa etmeniz size bazı kolaylıklar sağlayacak. Bunlardan en önemlisi köy elektrik hattı ve içme suyu şebekesiyle evinizi kolayca buluşturmanıza yardımcı olacaktır. Eviniz yerleşim alanına ne kadar uzakta olursa elektrik ve suya ulaşım da sizin için maliyetli hale gelebilir. Merkeze yakın olmanız ulaşımı da kolaylaştıracaktır.

Prefabrik evinizi tarlaya inşa edeceğiniz için zemin betonunu normalden bir miktar daha yüksek attırmanız faydanıza olacaktır. Bunun en önemli nedeni tarlalarda böcek benzeri haşeratlar yüksek zemini aşarak sizi rahatsız edemeyecektir.

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız