Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Prefabrik Ev Yapımı Ne Kadara Mal Olur? Maliyet Hesaplama

Karmod 05.09.2022

Prefabrik ev maliyetlerinin en önemli avantajı henüz en başta sahip olacağınız konuta ne kadar bütçe ayırabileceğinizi net şekilde bilebilmeniz. Çünkü prefabrik ev üretici firma ile en başta ev sahibi olmak için sözleşme imzaladığınızda her türlü detayı ve fiyatları net olarak görürsünüz. Bunun dışında imalat ve montaj süresince evinizin boyanıp size teslimine kadar başka sürpriz bir maliyetle karşılaşmazsınız. Oysa betonarme gibi klasik ev modellerinde bunu bilmeniz asla mümkün olmaz. Betoncu, duvarcı, sıvacı, kapıcı, pencereci, elektrikçi, su tesisatçı, çatıcı gibi ustaların her birine ayrı maliyetler ödersiniz. Bu maliyetlerin ucu çoğu zaman açıktır. Sırayla kullanılacak malzemelere de sürekli zam gelir ve bu maliyetlere tahmin edilmedik şekilde eklenir.

Son yıllarda özellikle şehir hayatında yaşayan vatandaşlar doğa içerisinde yeşille iç içe sakin bir ortamda ikinci bir ev sahibi olabilme hayalini gerçekleştirme arzusunda. Bu arzuda kuşkusuz şehir hayatının getirdiği trafik başta olmak üzere iç içe katlı binalarda yaşamak zorunda kalmanın getirdiği sorunlar ilk sırada geliyor. Bunun yanı sıra deprem korkusuna bir de son dönemde yaşanan Covid19 pandemi süreci endişeleri eklenince müstakil eve olan talep inanılmaz oranda artmış durumda. Bu düşüncelerden hareketle çok sayıda vatandaş yaşadıkları şehirlerin yakınında veya varsa köylerinde arsa edinme çabasında. Her yıl çok sayıda şehirli sakin yerleşim yerlerinde veya köylerde ev yaptırıyor. 

Betonarme Konut Modelinde Yaşanan Sorunlar Prefabrik Evlere Yönelimi Artırdı

Müstakil evlerin yapımında klasik betonarme gibi konut modellerinde yaşanan usta bulma sorunları, beklenmedik şekilde artan maliyetler ve uzayan inşa süreleri vatandaşlarda farklı ev modellerine yönelimi artırdı. İşte bu yönelimde en çok ilgi prefabrik ev modeline yöneldi. 

Son dönemde müstakil konut talepleri için yoğun talep gören prefabrik ev yapımı için maliyet kalemlerinin neler olduğu üzerine bir analizde bulunmak istedik. Prefabrik ev yaptırmak isteyenler için bu yazının iyi bir fikir vereceğini belirtebiliriz.

Prefabrik Ev Yapımı için Maliyet Kalemleri

1- Temel ve Zemin Beton Maliyeti

Öncelikle prefabrik ev kurulumunda betonarme binalardaki gibi çok derin ve yüksek temelli bir zemine ihtiyaç duyulmadığını vurgulayalım. Prefabrik ev kurulacak zeminin kot farkı olmayacak düzlükte ve ortalama 30 cm yükseklikte beton bir zemin olması yeterli olacaktır. Betonarme binalarda ise statik hesaplamalar açısından tam yapı güvenliğinin sağlanabilmesi için derin ve temel kazıklarına sahip bir zemine ihtiyaç duyulur. 

Burada sağlıklı bir analiz için müstakil konutlarda en çok tercih edilen 2+1 plandaki 64 ve 82 m2 ile 3+1 plandaki 100 m2 betonarme ve prefabrik evlerin zemin beton maliyetlerini kabaca örneklemeye çalışalım. Bu yazıdaki fiyatlar örneklendirme amaçlı olup 2021 yılı sonu ve 2022 yılı başı prefabrik ev fiyatları ve betonarme bina kıyası dikkate alınarak verilmiştir. 

Burada aradaki farkın daha iyi anlaşılması için hafriyat gerektirmeyen düz bir arsa üzerine yapılacak müstakil konut yapılacakmış gibi bir olgudan hareket edebiliriz. Düz bir arsada 64 m2 prefabrik ev zemin betonu 2022 ocak fiyatlarıyla yaklaşık 22.000 TL civarında. Aynı zemin betonu betonarme fiyatlarında yükseklik ve ekstra hafriyat gerektirmesiyle 50 ila 55.000 civarını bulmaktadır. Burada şunu vurgulamakta yarar var prefabrik ev yapan firmalar müşterilerin satın aldığı eve özel zemin beton planını onlarla paylaşırlar. Ancak ev zemin betonu bu plana göre ama müşteri sorumluluğunda yapılır ve fiyata dahil edilmemektedir. 

82 m2 prefabrik ev zemin betonu yine 2022 ilk ayına göre fiyatı 28.000 TL civarındayken betonarmede bu fiyat 70.000 TL’yi bulmaktadır. 100 m2 prefabrik ev zemin betonu 33.000 TL civarındayken bu rakam betonarme evlerde 80.000 TL’nin üzerine çıkabilmektedir. 

Prefabrik ev temel maliyetine üretici firmanın verdiği zemin betonu planına göre işaretleme yapma, kalıp işçiliği ve beton atma komple dahil. Evin zemin betonundan sonraki tüm kurulumu zaten prefabrik ev üretici firma sorumluluğunda gerçekleştiriliyor. Zemin betonunda görüldüğü gibi prefabrik ev betonarme konut modeline göre oldukça ekonomik bir çözüm sunmakta. 

2- Prefabrik Ev Nakliye Maliyeti

Burada nakliyeyi belirleyen temel etken tercih edilecek ev modelinin büyüklüğü. Örneğin bu yazıda örneklendirdiğimiz 2+1 64 ve 82 m2 evler tek tır veya kamyonla Türkiye’nin her yerine sevk edilebiliyor. 100 m2 prefabrik evin nakliyesi için 1 tır ve 1 kamyona ihtiyaç duyulur. Büyük metrajlı prefabrik evlerde görüldüğü gibi nakliye maliyeti artabilmektedir. Nakliye avantajını yakalamak isteyen çok sayıda vatandaş 100 m2 altındaki prefabrik evleri özellikle tercih etmekteler. Nakliye maliyetleri gidilecek mesafeye göre değişiklik gösteriyor. 2021 prefabrik ev nakliye fiyatları dikkate alındığında nakliye ücretleri için İstanbul’dan hareket eden bir araç yakın mesafe kabul edilebilecek Bursa veya Yalova’ya 2160 TL ücret alıyor. 

Yine İstanbul’dan kalkan bir Tır Bilecik’e 3240 TL, Ankara’ya 3240 TL, Antalya’ya 4560 TL ücret alıyor. En uzak mesafeler içinse Diyarbakır ve Van 3500 TL, Iğdır ve Hakkari 13800 TL nakliye ücreti tutmaktadır. Karadeniz şeridindeki Trabzon’a İstanbul’dan prefabrik ev taşıyan tırın nakliye bedeli 9360 TL olarak 2021 yılında gerçekleşiyor. 

3- Prefabrik Ev Ruhsat Harçları

Tüm konut modellerinde olduğu gibi prefabrik ev ruhsat işlemleri ve harç bedelleri ev yaptıran yükümlülüğünde gerçekleştirilen uygulamalar arasında. Şunu vurgulayalım ki prefabrik ev ruhsat harç giderleri betonarme konut modeline göre çok daha uygun. Ruhsat işlemleri şehir merkezlerinde ilçe belediyesi uhdesinde yürütülmektedir. Köy ve kasabalarda ise ruhsat için il merkezlerinde bulunan Çevre ve Şehircilik İl Müdürlükleriyle iletişime geçilerek detaylı bilgi alınabilir. Prefabrik ev ruhsat bedeli ile betonarme ev ruhsat bedelini kıyaslama adına bir örneklendirme yapılabilir. Örneğin 2021 yılı Bursa prefabrik ev ruhsat bedelleri 10.000 TL ile 20.000 TL aralığında değişkenlik göstermekteydi. Aynı yıl betonarme ruhsat bedelleri ise 25.000 ila 55.000 TL aralığında gerçekleştirilmekteydi. Buradaki fark iki yapı modelinin statik hesaplama ve kontrol işlemlerinin değişkenliğiyle alakalı. 

4- Şap Maliyeti

Aralık 2021 prefabrik ev şap maliyetleri 64 m2 konut için 5.000 TL, 82 m2 ev için 6.000 TL, 100 m2 prefabrik evin şap maliyeti ise 7.000 TL civarında seyretmektedir. Bu fiyata malzeme ve işçilikler dahildir. Betonarme evin şap maliyetinde de aynı fiyatlar geçerli olmaktadır. 

5- Fayans ve Laminat Parke Maliyeti

Aralık 2021 laminat parke ve fayans fiyatlarına göre ortalama kalitede malzeme ve işçilik 120 ila 150 TL/m2 olarak gerçekleşmektedir. 64 m2 prefabrik ev için fayans ve laminat parke malzeme ve işçilik maliyetleri Aralık 2021 fiyatı yaklaşık 15.000 TL. 82 m2 prefabrik ev fayans ve laminat parke fiyatı işçilik dahil 23.000 TL, 100 m2 3+1 ev ise 30.000 TL civarında gerçekleşmiştir. 

6- Doğalgaz Tesisatı Maliyeti

Betonarme binalardaki gibi prefabrik evlere de doğalgaz gibi kalorifer tesisatları çekilebilmektedir. Prefabrik evin kurulu olduğu köy veya ilçenin bağlı bulunduğu doğalgaz dağıtım idaresinden proje onaylatılarak uygulama yapılabilmektedir.

Kombi hariç 64 m2 ve 82 m2 prefabrik ev kalorifer tesisatı Aralık 2021 fiyatlarına göre malzeme ve işçilik dahil 8.500 TL civarıdır. 100 m2 prefabrik evin kalorifer tesisat ve işçilik bedeli yaklaşık 10.000 TL’dir. Kombi fiyatları ise 6.000 TL ile 9.000 TL dolaylarında seyretmektedir.

Prefabrik Ev Fiyatlarına dahil olan uygulamalar nelerdir?

Aslında prefabrik ev maliyet analizi betonarme gibi karmaşık modellere göre son derece basit ve sadedir. Bunun nedeni prefabrik ev maliyetlerinde çok sayıda kalem firma yükümlülüğünde gerçekleştirilir. Bu maliyetler sözleşme sonrası ev yaptıranı hiçbir şekilde etkilemez. Sözleşme sonrası maliyet artışları da ekstra fiyatlara yansıtılmadığından müşteri lehine önemli bir avantaja dönüşür. 

Prefabrik ev fiyatlarına dahil olan yani üretici firma sorumluluğunda yürütülen işlemleri şöyle sıralayabiliriz;

Malzemeler:

  • Eve ait üretim proje dosyasının hazırlanması ve müşteriye zemin beton planının teslim edilmesi
  •  Duvardan çatıya tüm malzemelerini üretilmesi. (Duvar blokları, taşıyıcı H metaller, duvar üzeri omegalar, çatı makasları, çatı örtüsü altı osb benzeri malzeme, çatı örtüsü için metal aşıklar, çatı örtüş malzemeleri, tavan arası yalıtım malzemeleri ve kapama levhaları, bağlantı ekipmanları vb. tüm malzemeler)
  •  PVC çift ısı camlı pencereler, ana çelik kapı, iç oda panel kapıları ve kilit, kol gibi aksesuarlar)
  • Elektrik tesisat malzemeleri, priz ve anahtarlar, aydınlatma armatürleri, bağlantı ekipmanları)
  • Temiz ve atık su tesisat boruları, musluklar, vitrifiye malzemeleri vb.
  •  İç ve dış boyalar ile yardımcı ekipman (Silikon, fırça, rulo fırça vb.)
  • Çift katlı modellerde bulunan merdivenlerin malzemeleri ve üretimi
  • Sözleşmede varsa ekstra dış kaplama malzemeleri

Firma Sorumluluğundaki İşçilikler:

  • Evin sözleşmede belirtilen büyüklük ve teknik özelliklere göre üretilmesi
  • Kurulum günü aracın sahaya ulaştığı gün firma montaj ekiplerinin sahada hazır bulunarak malzemeleri araçtan indirmesi
  •  Duvar kurulumlarının yapılması
  • Tavan arası uygulamalar dahil çatı ve çatı örtüsüne ait tüm işçiliklerin gerçekleştirilmesi
  • Tavan ve çatı yalıtım uygulamaları
  • Çift katlı modellerde yer alan merdivenlerin yapımı
  • Pencereler, iç kapılar ve çelik kapının montajı
  • Elektrik tesisatının armatürler dahil projeye uygun montajı ile binanın ana akıma bağlantı yapılacak şekilde tamamlanması
  • Sıhhi ve atık su tesisatına dair işçilik uygulamaları (Vitrifiye malzemeleri ve muslukların montajı hariç) Ana şebekeye bağlantılanacak şekilde tesisatın çekilmesi.
  • Evin iç ve dış boya işçiliklerinin yapılması.

Prefabrik evlerin maliyetine dahil olmayan müşteri sorumluluğundaki işler nelerdir?

Yukarıda görüldüğü gibi prefabrik evlerin tüm malzemeleriyle hemen hemen ustalık gerektiren tüm uygulamaları üretici firma tarafından gerçekleştirilmektedir. Müşteri sorumluluğunda ilerleyen işlemleri şu şekilde sıralayabiliriz;

  •  Evin kurulumuyla ilgili alınması gereken ruhsat benzeri tüm yasal izinler ve harçların ödenmesi
  • Evin kurulacağı beton zemin betonunun firmanın verdiği plana göre gönyeli olarak hazırlatılması. (Kalıp, malzeme ve işçilik uygulamaları)
  • Prefabrik evin montajının firma ekiplerince tamamlanması sonrası iç zemin şapının atılması. Dıştan evi çevreleyen kısımda mebran uygulaması yapılarak balık sırtı şap uygulaması yapılması.
  • Banyo, tuvalet gibi alanlarda ıslak zemin malzemelerinin temini ve fayans gibi uygulamalar
  • Odalarda parke veya seramik tarzı uygulamalarla malzemeleri
  • Montaj esnasında gerekli olacak elektrik, vinç, iskele ve jeneratör gibi malzemelerin temini
  • Telefon, bilgisayar, USB girişleri gibi uygulamalar
  • Kalorifer benzeri ısıtma ve soğutma tesisat sistemleri
  • Mutfak Dolapları ile sabunluk, ayna gibi aksesuarlar
  • Montaj sonrası oluşan atıkların uzaklaştırılması

Müşteri sorumluluğunda olup anlaşmaya göre firmanın üstlendiği prefabrik ev maliyetine dair hususlar;

–        Fabrikadan sahaya nakliye ve nakliye sigortası sözleşmeye dahil edilerek belirlenen ücret karşılığı firma sorumluluğundaki opsiyonel uygulamadır.

–        Montaj ve boya ustalarının uygulama günlerindeki konaklama ve yemek masrafları müşteri sorumluluğunda olup arzu eden müşteriler için ücreti mukabili firma tarafından karşılanmaktadır.  

Örnek Prefabrik Ev Maliyeti Hesabı

Burada bir fikir vermesi adına standart donatıda, uzun ömürlü, yalıtımlı bir prefabrik evin maliyetlerini vermeye çalışacağız. Aralık 2021 prefabrik ev fiyatlarına göre 64 m2 ev 98.000 TL olarak satışa sunulmaktadır. Fiyata ruhsat bedelleri, nakliye giderleri ve işçilerin konaklama maliyetleri ile ıslak zemin fayans uygulamaları eklenmemiştir.

64 m2 Prefabrik Ev Anahtar Teslimi Fiyatı Ne Kadar?

  • Üretici firma sorumluluğundaki üretim, malzeme ve montaj fiyatı: 98.000 TL
  • Nakliye Bedeli (Ortalama il mesafesi): 3.500 TL
  • Ruhsat Bedeli: 10.000 TL
  • Şap Maliyeti: 5.000 TL
  • Parke ve Fayans Maliyetleri: 15.000 TL
  • Doğalgaz Tesisat Fiyatı: 8.500 TL
  • Kombi Fiyatı: 6.000 TL
  • Toplam: 146.000 TL

Belirtilen maliyetler ortalama bir analize göre değerlendirilerek hesaplanmıştır. 

82 m2 Prefabrik Ev Anahtar Teslimi Fiyatı Ne Kadar?

  • Üretici firma sorumluluğundaki üretim, malzeme ve montaj fiyatı: 121.000 TL
  • Nakliye Bedeli: 3.500 TL (Ortalama il mesafesi)
  • Ruhsat Bedeli: 10.000 TL
  • Şap Maliyeti: 6.000 TL
  • Parke ve Fayans Maliyetleri: 23.000 TL
  • Doğalgaz Tesisat Fiyatı: 8.500 TL
  • Kombi Fiyatı: 6.000 TL
  • Toplam: 178.000 TL

Belirtilen maliyetler ortalama bir analize göre değerlendirilerek hesaplanmıştır. 

 

100 m2 Prefabrik Ev Anahtar Teslimi Fiyatı Ne Kadar?

  • Üretici firma sorumluluğundaki üretim, malzeme ve montaj fiyatı: 151.000 TL
  • Nakliye Bedeli: 6.000 TL (Ortalama il mesafesi)
  • Ruhsat Bedeli: 10.000 TL
  • Şap Maliyeti: 7.000 TL
  • Parke ve Fayans Maliyetleri: 30.000 TL
  • Doğalgaz Tesisat Fiyatı: 10.000 TL
  • Kombi Fiyatı: 8.000 TL
  • Toplam: 222.000 TL

Belirtilen maliyetler ortalama bir analize göre değerlendirilerek hesaplanmıştır.

Prefabrik Evin Betonarme Eve Göre Avantajları

Prefabrik ev uzun ömürlü yapı sınıfında ve yüksek yapı güvenliğine sahip bir model olup hızlı üretim, hızlı kurulum ve işçilik gerektirmeyen önemli uygulama avantajlarıyla betonarme ev modeline göre oldukça üstündür. Güvenli konut modelinin yanı sıra gerek inşa hızı gerekse çok daha ekonomik fiyatlarıyla betonarme evlere göre cazibesini artırmıştır.

 Prefabrik evin maliyetini satın aldığınız sözleşmeyle birlikte ne olacağı net olarak bilinir. Bu önemli avantaj size sahip olmak istediğiniz müstakil eve ayıracağınız toplam bütçe konusunda çok iyi fikir verir. Oysa betonarme ev yaptırırken bu tarz bir durum olmadığından malzeme ve işçilik fiyatlarına gelen zamlar maliyetlere inşa sürecince yansır. Evin uzun süren inşaatı bitene kadar ne kadar bütçe ayıracağınızı tahmin etmeniz zorlaşır ve ön görünüzün üzerinde bütçe harcaması yaparsınız.

Prefabrik evin tüm malzemeleriyle işçilik uygulamalarının hemen hemen tamamı satın aldığınız üretici firma tarafından yapılır. Malzeme tedariği ve çok sayıda ustanın organizasyonuyla uğraşmadan kurtulursunuz. Duvardan çatıya, kapıdan pencereye, elektrikten suya yalıtım uygulamaları ve boya dahil tüm işçilikler prefabrik ev üretici firma tarafından yapılır. Betonarmede her bir iş için ayrı ustalara ayrı işçilik maliyetleri ödemek zorundasınız. 

Ortalama prefabrik ev 3 ila 7 gün içerisinde kurulumu tamamlanır. 2 ila 3 günde de iç ve dış boyası tamamlanarak oturumunuza sunulur. Betonarme evlerin inşa süresi ise ayları hatta yılları bulabilir. Bir de Anadolu genelinde usta bulma sorunlarını da eklerseniz betonarme ev yaptırmak çileye dönüşebilir.

Sık Sorulan Sorular

Prefabrik ev yapmak kaça mal olur?

Prefabrik ev yapmanın kaç paraya mal olacağını net bir şekilde göreceğiniz bir örnek üzerinden gidelim. 2+1 plana sahip 64 m2 prefabrik evi 100.000 TL’ye hemen hemen her detayıyla mal edebilirsiniz. Üstelik üretim ve işçilikler anlaşma yaptığınız prefabrik ev üretici firmanın sorumluluğunda yürür. Peki belirtilen bu prefabrik ev fiyatına neler dahil. Evin duvardan çatıya, kapıdan pencereye, elektrikten su tesisatına her malzemesinin üretimi ve montaj işçilik uygulamaları. İç ve dış boya malzemeleri ve işçilik uygulamaları. Sizin yapmanız gereken prefabrik üretici firmanın verdiği hazır plana göre zemin betonunun montaj öncesi hazırlatmak, montaj sonrası zemin şapının ve fayanslarını yaptırmak. Bunun dışındaki tüm uygulamalar prefabrik ev fiyatlarına dahil olup yaptırdığınız firma yükümlülüğünde gerçekleştirilir.

Prefabrik evler ne kadar sürede teslim ediliyor?

Bina kurulumu modele göre 2 ila 7 günde tamamlanan prefabrik ev planlamaya göre 10 gün ile 30 gün içerisinde oturuma hazır hale getirilebilmektedir. Burada prefabrik eve sahip olma sürecini kısaca özetleyebiliriz. Sözleşme sonrası satın aldığınız evin üretimi ortalama 2 ila 5 gün içerisinde tamamlanarak sevke hazır hale gelmektedir. Bu süreyi zaman kaybetmeme adına zemin betonu hazırlamak için değerlendirebilirsiniz. Prefabrik üretici firma tarafından hazır verilen plana göre beton zemini hazırlatabilirsiniz. Zemin betonu anlaştığınız firmaya bağlı olarak 3 ila 5 gün içerisinde tamamlanabilir. Zemin betonunun hazırlandığında araca yüklenen evininiz kurulum için yola çıkarılır. Nakliye bulunduğunuz ile göre 1 ila 2 gün sürebilir. Nakliyenin tamamlandığı gün bölgede hazır edilen kurulum ekiplerince bina montajına başlanır.

Montaj süresi için örnek vermek gerekirse 100 m2 büyüklükteki 3+1 plana sahip evin montaj süresi 3 gündür. Bu süre içerisinde evin duvar ve çatısı, kapı ve pencereleri, elektrik ve su tesisatlarıyla armatürleri, çatı örtüsü boya ve şap hariç her şey tamamlanır. Montajın tamamlanması sonrası şap ustanızı çağırarak 1-2 günde zemin şapını tamamlatarak boya ekibi talebinde bulunabilirsiniz. 2 günde boya ekibi iç ve dış boyasını tamamlayarak evinizi oturuma hazır hale getirir. Kısaca özetlersek 100 m2 eviniz 2 gün üretim, 1 gün nakliye, 3 gün kurulum, 2 gün şap ve 2 gün boya işçiliğiyle toplam 10 günde oturuma hazır hale getirilebilmektedir.

100 m2 prefabrik ev maliyeti ne kadar?

2022 yılı başlangıç fiyatları dikkate alındığında 3+1 kullanım planına sahip 100 m2 prefabrik ev fiyatı 150.000 TL olarak belirtebiliriz. Merak edilen konu bu fiyata nelerin dahil olduğu. Bu fiyata nakliye hariç hemen hemen her şey dahil. Prefabrik ev fiyatına dahil olan üretim ve uygulamaları şöyle sıralayabiliriz; evin kurulumuna ait duvar, çatı , kapı ve pencere adına tüm uygulamaların malzemeleri ve üretimi. Elektrik ve su tesisat malzemeleriyle armatürlerinin tedariki. Evin iç ve dış boya malzemeleri. Tüm bu belirtilen detayların yerinde montaj uygulamaları fiyatlara dahil. Fiyata dahil olmayan müşteri sorumluluğundaki uygulamalar ise evin kurulumunun yapılacağı zemin betonu, nakliye ücreti (Tek kamyon nakliye bedeli), zemin şapı ve fayans malzeme ve işçilikleri, mutfak dolabı.

Prefabrik evlere doğalgaz veriliyor mu?

Prefabrik evler uzun ömürlü konut standardında olduğundan ruhsata tabi bir ev modelidir. Bu nedenle ilgili belediye veya şehircilik il müdürlükleri tarafından ruhsatlandırılır. Her ev modelinde olduğu gibi prefabrik evlerde de doğalgaz idarelerinden onaylı proje gaz kullanımına açılabilmektedir. Tercihe bağlı komple kombili kalorifer sistemi veya doğalgaz sobası kullanımı yapılabilmektedir.

Prefabrik ev kışın soğuk olur mu?

Prefabrik ev duvar, çatı ve pencere sistemiyle yüksek yalıtıma sahip konut modelidir. Bu nedenle ısı yalıtımıyla klasik konut modellerine göre öndedir. Kışın en soğuk günlerinde en az enerji kullanımıyla sıcacık ortam oluşur. Enerji giderlerini azaltarak bütçelere kazanç sağlar.

Prefabrik ev yapımında kullanılan malzemeler nelerdir?

Prefabrik ev yapımında duvar ve çatı sistemi harici malzemeler diğer konut modelleriyle aynıdır. Dış duvarlarında özel beton levhalar arasına yüksek dansite yoğunluğunda eps yalıtım maddesi kullanılarak 10 cm duvar kalınlığına ulaşılır. İç duvarlar aynı sistemle 6 cm kalınlıktadır. Yalıtım malzemesi olarak eps yerine taş yünü daha yüksek yalıtımlı ve yanmaz dolgu maddesi kullanılabilir. Duvarlar arasında bağlantı yapı statiğini sağlayan H çelik taşıyıcılarla gerçekleştirilir. Duvar dıştan fuga, taş desen gibi ekstra kaplama uygulamalarıyla kaplanabilir. Çatı sisteminde tamamen çelik makas sistemi kullanılır. Çatı makasları montajlanarak üzerine metal aşıklar vidaların bunun üzerine de metal kiremit çatı örtüsü uygulanır. Ekstra yalıtım için opsiyonel olarak metal aşıklar üzerine osb ve mebran uygulaması yapıldıktan sonra çatı örtüsü kaplanmaktadır. Tavan içten alçı levhalarla kaplanarak üzerine taş yünü serilmektedir.

Bunların dışında pvc çift cam pencereler, panel iç kapılar, çelik ana kapı, elektrik ve su tesisat malzemeleriyle armatürleri, vitrifiye malzemeleri diğer konut modelleriyle aynı malzemelere sahiptir.

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız