Tüm talep ve istekleriniz için satış ofislerimizden, çağrı merkezimizden bize ulaşabilirsiniz.
Geri Dön

Prefabrik Ev mi Çelik Ev mi? Arasındaki Farklar Nelerdir?

Karmod 28.07.2022

Prefabrik yapı sektöründe tasarlanıp üretilen hazır evlere ilgi büyük. Müstakil konut taleplerinde hızlı üretim ve kurulumla birlikte ekonomik fiyat avantajları sunan prefabrik ev doğal olarak yoğun talep alıyor. Sektörde iki ayrı konut modeli tasarlanarak beğeniye sunuluyor. Bunlar prefabrik ev ve çelik ev modeli. Hal böyle olunca konut sisteminin sağladığı avantajlarla ev sahibi olmak isteyen çok sayıda vatandaş iki modelin fark ve benzerliklerini merak ediyor. Prefabrik ev mi çelik ev mi? sorusuna bu yazımızda cevap aramaya çalışacağız.

Öncelikle şunu vurgulayalım ki prefabrik ev de çelik ev de ön üretimi modern fabrika tesislerinde gerçekleştiriliyor. Üretim sonrası her iki model de araçlara yüklenerek kurulum yapılacağı yere sevk ediliyor. Çelik ev olsun veya prefabrik ev olsun fabrikada hazırlananın dışında başka hiç bir inşaat malzemesine ihtiyaç duyulmadan yerinde montajlanarak oturuma hazır hale getiriliyor. Bu iki konut modelinin temel ortak özelliği.

Prefabrik ev nedir?

Hazır panel duvarlardan çatıya ana taşıyıcıları, pencere ve kapıları, elektrik ve su tesisat malzemeleriyle tamamıyla fabrikada üretilip hazırlanan, parçalı olarak sevk edildiği kullanım yerinde montajlanan ev modeline prefabrik ev denir.

Çelik ev nedir?

Duvar karkasından çatı sistemine tamamıyla çelik metal sistemle üretilen. kapı ve pencereleri, elektrik ve su tesisatları gibi tüm yapı malzemeleri fabrikada hazırlanarak taşındığı yerde montajlanarak kurulum yapılan konut modeline çelik ev denir.

Prefabrik Ev İle Çelik Ev Arasındaki Farklar Nelerdir?

Her iki konut modelinin de prefabrik yapı sektöründe modern teknoloji kullanımıyla üretildiğini baştan vurgulayalım. Prefabrik ev ve çelik ev modelinin yapı güvenliği, uzun ömürlü kullanım gibi öne çıkan önemli ortak avantajları bulunmaktadır. Bununla birlikte özellikle duvar sistemi olmak üzere her iki konut modelini birbirinden ayıran temel farkları belirtmeye çalışalım.

Kullanım Amacı

Prefabrik ev de çelik ev de müstakil uzun ömürlü konut tercihlerinde öne çıkmaktadır. Prefabrik ev fiyatları ve kurulum süresi daha hızlı olduğundan genellikle yazlık gibi dönemsel konut ihtiyaçlarında tercih edilmektedir. Bununla birlikte prefabrik evleri fiyat avantajıyla tercih ederek 4 mevsim güvenle kullanan çok sayıda konut sahibi bulunmaktadır. Çelik ev ise daha çok villa tarzı konfor beklentisi yüksek konut sahibi olmak isteyenlerce tercih edilmektedir.

Kullanılan Malzemeler

Çelik ev ve prefabrik evi malzeme açısından ayıran temel fark konutun duvar bloklarıdır. Prefabrik evlerde taşıyıcı sisteminde şekilsel benzerlik nedeniyle H olarak isimlendirilen çelik metal direkler kullanılır. 125 cm aralıklarla bu taşıyıcı direklere bağlantılanan duvar blokları ise çift yönde özel betan levha kaplanmış arada EPS dolgu malzemesi bulunan panellerle yapılır.

Çelik ev taşıyıcı metallerle birlikte duvar blokları da tamamen çelik karkaslar kullanılarak hazırlanır. Çelik karkas duvar bloklarının içerisine saha montaj aşamasında taş yünü yalıtım malzemesi uygulanır. Uygulama sonrası duvar dış kısmı sırasıyla OSB, nem bariyeri, M profil ve üzerine taş desen duvar kapaması iç kısma ise alçı levha kapaması uygulanır.

Duvar bloku uygulaması dışında prefabrik evle çelik ev arasında çok fazla fark bulunmaz. Çelik kapı, iç oda kapıları, PVC çift camlı pencereler, elektrik ve su tesisat malzemeleri, çatı makasları ve örtüsü gibi tüm uygulamalar aynıdır.

Montaj Süreci

Prefabrik evlerin saha montajı çelik evlere göre daha hızlıdır. Örnek vermek gerekirsi 100 m2 prefabrik evin montajı 3 günde tamamlanırken çelik ev modelinde bu süre 7 ila 10 günü bulabilmektedir. Tüm konut modelleri içerisinde kıyaslandığında çelik ev ve prefabrik ev montaj süresi benzersiz denecek oranda hızlıdır.

Üretim Aşamaları
Her iki modelde üretilen konutların imalat süreci yeni teknolojilerin kullanıldığı modern tesislerde gerçekleştirilir. Prefabrik evdeki H taşıyıcı çelik sistemler, çatı çelik makasları, çelik aşıklarla çelik evde bunlara ilaveten duvar çelik karkasları modern makine hattında şekillenir. Yeni nesil üretim yapan Karmod prefabrik ve çelik evlerin çelik aksamları kaynak kullanılmadan yeni nesil teknoloji kullanımıyla üretilir.

Çelik evin duvar karkasları makine hattında şekillenirken prefabrik evde farklı olarak duvar bolakları panel hattında beton levhalar arasına EPS yalıtım malzemesi kullanılarak hazırlanır. Bunun dışında her iki evde de kullanılan temel yapı malzemeleri aynıdır.

Ev Ömrü

Türkiye’de perfabrik ve çelik evler kullanım olarak yeni yaygınlaşan konut modelleri. Bununla birlikte üretici firmalar prefabrik evler için 50, çelik ev modeli için 70 yıl ömür belirtmektedirler. Bununla birlikte Karmod çelik ve prefabrik evler boya, çatı gibi standart bakımları yapıldığında nesilden nesile uzun yıllar güvenle kullanılabilecek üretim kalitesine sahip.

Prefabrik Evlerin Ömrü Ne Kadar?

Maliyet

Duvar bolaklarında da tamamıyla yoğun olarak çelik metallerin kullanıldığı çelik ev prefabrik evlere göre ortalama yüzde 35 ila 40 oranında maliyet farkına sahiptir. Şubat 2022 hazır ev fiyatlarına göre 100 m2 prefabrik ev fiyatı 190.000 TL civarında iken, yine 100 m2 çelik ev fiyatı 250.000 TL civarında maliyetlere sahiptir.

Deprem Dayanıklılığı

Çelik ev veya perfabrik ev her iki modelde de üretim kullanılacağı bölgenin deprem kuşağı şartları dikkate alınarak üretiliyor. Özel yazılım satik hesaplama programının verdiği kolaylıkla deprem dayanımı evin kullanılacağı bölge özelliklerine göre kısa zamanda şekillendirilebiliyor. Bu önemli avantajlar prefabrik ev ve çelik evler kullanılacağı bölge deprem koşullarına göre üretildiğinde en güvenli konut modelleri arasında yer almaktadır.

Hangi Ev Modeli Sizin İçin Daha Uygun?

Prefabrik ev veya çelik ev her iki model de uzun ömürlü kullanım standardına sahiptir. Her iki konutta da fonksiyonel kullanımda konfor sunan ergonomik tasarımlar bulunmaktadır. Bütçe durumunuza göre daha fazla yalıtım ve kullanım performansı için çelik evleri önceleyebilirsiniz. Bununla birlikte müstakil konut bütçenizden tasarruf etmek isterseniz prefabrik evde de betonarme evlere göre daha iyi yaşam konforunu yakalayacaksınız. Yeni teknolojilerle üretilmiş çelik ev veya prefabrik ev fark etmeksizin uzun yıllar güvenle kullanabilirsiniz.

SIK SORULAN SORULAR

Prefabrik ev çelik eve göre daha ucuz mu?

Prefabrik ev çelik evlere göre yüzde 35 ila 40 oranında daha ucuzdur. Örnek vermek gerekirse Şubat 2022 hazır ev fiyatlarına göre 100 m2 prefabrik ev fiyatı 190.000 TL civarında iken, 100 m2 çelik ev fiyatı 250.000 TL civarında maliyetlere sahiptir.

Çelik evlerin deprem dayanımı nasıl?

Çelik evler üretiminde kullanılan çelik metallerin kırılgan olmayan esnek özelliği nedeniyle deprem kuvvetine karşı güvenli konut modeli sunar. Çelik ev uzman bir firma tarafından deprem bölgesi risk şartları dikkate alınarak üretildiğinde en iyi deprem güvenliğine sahip olmaktadır.

Prefabrik ev fiyatları ne kadar?

Prefabrik ev fiyatları çok sayıda avantajına göre oldukça ekonomiktir. Şubat 2022 baz alındığında 2+1 64 m2 prefabrik ev fiyatı 121.000 TL, 2+1 82 m2 prefabrik ev fiyatı 150.000 TL, 3+1 100 m2 prefabrik ev fiyatı 190.000 TL civarında seyretmektedir.

Çelik ev fiyatları ne kadar?

Çelik ev fiyatları prefabrik ev fiyatlarına göre bir miktar daha yüksek olsa da diğer konut modelleriyle kıyasyandığında kazandırdığı konforla oldukça ekonomiktir. Şubat 2022 tarihindeki fiyatlara göre 2+1 64 m2 çelik ev fiyatı 165.000 TL, 2+1 82 m2 çelik ev fiyatı 200.000 TL, 3+1 100 m2 çelik ev fiyatı 250.000 TL civarında seyretmektedir.

Prefabrik ev sağlığa zararlı mı?

Prefabrik ev tamamına yakını dönüştürülebilen çevre dostu yapı malzemelerinin kullanımıyla üretilir. Prefabrik evler sağlığa zararlı hiç bir madde içermez. Uzun yıllar nesilden nesile güvenle kullanılabilir.

Prefabrik evlerin ömrü ne kadardır?

Prefabrik evler Türkiye’deki geçmişi çok yenidir. Uzun ömürlü konut sınıfında üretilen prefabrik evlerin ömrü 50 yıl olarak belirtilmektedir. Bununla birlikte boya çatı gibi standart bakımları yapıldığında nesilden nesile aktarılabilen uzun yıllar güvenle kullanılacak yenilikçi yapı modelidir.

Prefabrik evler sağlam mıdır?

Prefabrik evler kullanılacağı bölge deprem şartları dikkate alınarak güvenli konut modeli olarak üretilir. Prefabrik evler sağlamlığı, yapı güvenliği, yalıtım üstünlükleriyle betonarme konut modellerine göre daha güvenlidir.

 Çelik evler yangına dayanıklı mı?

Uzman üretici firma tarafından imal edilen çelik evler yangın dayanımıyla öne çıkar. Çelik ev çelik metal duvar karkasları arasında yalıtım maddesi olarak yangın dayanımı yüksek taş yünü dolgular kullanılır. Elektrik tesisatı bilgisayar özel yazılım programında projelendirilerek hazırlanan çelik ev saha uygulaması kalite kontrol standartlarında gerçekleştirilir. Çelik evler yangın dayanıklılığı açısından en güvenli konut modelleri arasında yer alır.

Biz Sizi Arayalım

Size daha iyi hizmet verebilmek için kuramsal ve özel mimari planlarınız, projeleriniz ve ürün şartnamenizle ilgili soru ve detayları info@karmod.com mail atarsanız en kısa zamanda talebinize hızlı dönüş yapılacaktır.

Projelerimiz

İşimiz Bu

Dünyanın bir ucundan diğer ucuna kadar, müşterilerimizin dünyanın yeni teknolojisi ile üretilen hazır yapı sektörüne ulaşmalarını sağlıyoruz. Proje üretim ağı takibince sizler için değer katan teknoloji ve yenilik, esnek ticari modeller ve akıllı tedarik zinciri çözümleri aracılığıyla güvenilirliği garanti ediyoruz.

Keşfet

İlginizi Çekebilecek Diğer Yazılarımız